Daniel OG
per en 23 Febrer 2012
1,448 Vistes

He tingut una idea i és publicar al meu blog tàctiques i tècniques legals i il·legals per pagar menys impostos o evadir obligacions fiscals.

Advertiments previs:

  • Als articles relacionats amb fiscalitat mencionaré clarament quines són legals, quines no i sota quines circunstàncies.
  • Que jo m'haja interessat per aquest món i aquestes tècniques no significa que les estiga aplicant, les vulga aplicar o les compartisca.
  • No sóc ni molt menys assessor fiscal, comptabilitat ni expert en finances, més bé tot el contrari.
  • Si hi ha algun expert financer que visita aquest blog i considera que l'article es pot millorar o conté algun error o omissió, que m'ho faça saber, li agrairé.

-------------------------------

SANDVITX HOLANDÉS:  LEGAL (sempre que es faça bé)

Les multinacionals solen transferir els beneficis a l'estranger, evitant molts impostos. En aquest "capítol" veurem la coneguda tècnica del sandvitx holandès, molt popular i practicada per infinitat d'empreses, per exemple Google.

Totes les empreses paguen impostos de societats sobre els beneficis obtinguts. No obstant, a tots els països del món no es paguen els mateixos percentatges d'impostos o sota les mateixes condicions. Això fa que moltes empreses, sobre tot les grans, tracten de buscar la manera d'augmentar els beneficis reals reduint tant com siga possible la càrrega fiscal i, en ocasions, s'aprofiten del millor de cada país quant a fiscalitat i creen entramats societaris per poder combinar el millor quant a fiscalitat d'un país, amb el millor d'un altre, a vegades amb un paradís fiscal pel mig.

El principi general de la tècnica del sandvitx holandès i altres tàctiques semblants, es basa en que la companyia utilitze per a estalviar despeses fiscals la desviació virtual d'ingressos cap a empreses subsidiàries domiciliades en (pressumptes) paradisos fiscals (com les Illes Caiman, les Bermudes al Carib o les Antilles Holandeses), mentre que les despeses són atribuïdes a empreses subsidiàries en països amb altes taxes d'impostos, com els Estats Units, Canadà i els Països del nord i l'occident d'Europa.

Al cas concret del sandvitx holandès, a Holanda, es dona el cas que per a determinades societats no-residents la tributació és baixa. Altre avantatges d'Holanda és que és un dels escassos països del món on és possible reunir-se amb les autoritats fiscals, definir el model de negoci i negociar la càrrega d'impostos.

Holanda té convenis fiscals especials signats amb el conjunt d'illes d'Antilles Holandeses. A les Antilles, la taxa fiscal és molt baixa, d'entre el 2% i el 3%, aplicada a empreses internacionals (per certs tipus d'activitats financeres, és possible obtenir excempcions fiscals). Pràcticament no hi ha impostos sobre els beneficis dels accionistes (entre el 95% o el 100% de exempció en virtut del percentatge de la participació a l'empresa).

Els pasos per desenvolupar la tècnica del sandvitx holandés són:

  1. Crear una societat no-resident a Holanda, B.V. o N.V. (aquest procés és senzill).
  2. Com hem dit abans, amb l'assessorament d'un advocat holandès, caldria negociar amb les autoritats holandeses un tipus impositiu baix (en qualsevol cas mai superior al 8%), presentant un pla de negoci òptim.
  3. Crear una societat a les Antilles Holandeses, com hem vist abans amb una taxa fiscal molt baixa, del 2%.
  4. La Societat Holandesa No Resident realitza operacions que generen unes plusvàlues que, un cop pagats els corresponents impostos a Holanda, van via dividends a la societat de les Antilles Holandeses
  5. Traspassar tots els dividends generats amb l'activitat de la Societat Holandesa (mera societat instrumental) a la seva matriu en les Antilles Holandeses, amb la baixa taxa signada amb les autoritats holandeses amb anterioritat. Per aquest pas es poden efectuar operacions directes o bé algunes empreses ho realitzen adduint concepte de drets d'autor, copyright, etc.
  6. Periòdicament, via dividends o sou, l'empresa d'Antilles Holandeses paga al soci/accionista, com hem dit abans, amb pràcticament benefici net.

Així doncs, com hem vist, l'excempció fiscal pot ser gegant.  Evidentment per poder negociar amb les autoritats d'Holanda un tipus baix, caldrà que les activitats de l'empresa generen xifres d'uns quants zeros.

L'operació del sandvitx holandès ens sortirà molt rendible per grans capitals, però també es pot fer servir per empreses no tan grans, quan les despeses indirectes de creació i manteniment de les societats holandesa i de les Antilles siguen molt inferiors als impostos que es pagarien sense aquestes operacions

Existeix una variant molt millor del sandvitx holandès que consisteix en evitar pagar l'impost de 8% aplicable a Holanda, redireccionant el flux de dividends. Això pot aconseguir-se fàcilment mitjançant la transferència del lloc de l'administració efectiva de la B.V. holandesa a Espanya i aplicar per al règim de la ETVE en aquest país, la qual cosa permetrà utilitzar la ruta Espanya-Antilles Holandeses al 0%.

 

Això també és un sandwitch holandès.

Publicat a: Personal
Sigues el primer a qui li agrada això.